Followers

ziddu

Sunday, October 19, 2008

Di Jemput menjadi tetamu AllahSekali lagi aku dipilih untuk menjadi tetamu dan berkhidmat kepada tetamu-tetamu Allah pada musim 1429H. Satu saat yang ditunggu-tunggu menjadi khadam kepada para duyufu rRahman telah tiba pada penghujung bulan Oktober ini. Aku mendoakan agar memperolehi haji mabrur, diberi kekuatan tenaga, sihat tubuh badan, waras akal fikiran dan dipermudahkan segala urusan.


Banyak orang menimbulkan persoalan, adakah bertugas sebagai petugas perubatan dan dalam masa yang sama mengerjakan haji, sah haji atau tidak?


Hukum menunaikan ibadah haji sambil bekerja seperti doktor, jururawat dan kakitangan kesihatan, petugas Lembaga urusan haji dan lain-lain adalah sah selagi ia menepati rukun dan wajib haji. Hal ini diqiaskan dengan berniaga sambil mengerjakan ibadah haji sebagaimana firman Allah s.w.t. :
Yang bermaksud : [“Tidaklah menjadi salah, kamu mencari limpah kurnia dari Tuhan kamu (dengan meneruskan perniagaan ketika mengerjakan haji”]
(Al-Baqarah : 198)
Berdasarkan ayat di atas mencari rezeki yang dikurniakan oleh Allah pada musim haji dengan berniaga dan melakukan usaha-usaha halal yang lain adalah tidak berdosa. Menurut Ibnu ‘Abbas r.a. sebab turun ayat ini ialah berdasarkan hadith:

Yang bermaksud : [“Sesungguhnya orang ramai pada permulaan ibadat haji difardhukan- didalam Islam-mereka berjual beli di Mina. “Arafah di pasar Dzu al-Majaz (kawasan yang berhampiran ‘Arafah) dan pada musim haji, maka mereka khuatir untuk berjual beli ketika mereka didalam ihram. Lalu Allah menurunkan ayat ini”]
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Oleh sebab itu, mereka yang menunaikan haji disamping melakukan perniagaan, haji mereka adalah sah, tidak rosak dan tidak perlu mereka mengulanginya. Hal ini berdasarkan ayat 198 Surah al-Baqarah tersebut. Mereka tidak dihalang melakukan perniagaan dengan syarat mereka berniat untuk mengerjakan haji sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w.

Yang bermaksud :[“Sesungguhnya amalan itu adalah niat dan setiap orang hanya mendapat yang diniatkannya”]
[Muttafaq ‘Alaih]


Sumber: ENAKMEN PENTADBIRAN HUKUM SYARAK, (NEGERI SEMBILAN) 1991, (Enakmen No. 1 Tahun 1991)

0 Responses to “Di Jemput menjadi tetamu Allah”

Post a Comment

Networkedblog