Followers

ziddu

Saturday, December 17, 2011

Buku Hudud- Apa Nak Di Takutkan!


Hari ini aku begitu teruja kerana telah berjaya memberi buku kecil Hudud-Apa Nak Ditakutkan? Dalam perjalanan hampir sejam dari Putrajaya ke Lcct membuahkan hasil yang amat membanggakan. Mungkin terlalu kecil sumbanganku ini, tetapi inilah usaha kerdilku untuk memperbetuli salah faham umat terhadap hukum Islam.


Ku mulai dengan topik menyoal pekerjaan dia sebagai pemandu teksi sehinggalah ke isu kesempitan hidup masa kini. Akhir sekali ku cetuskan dalam benak dia bahawa penyelesaiannya adalah kembali kepada agama. Sebaik sahaja masuk gerbang Lcct, daku selitkan isu hukum Islam yang dipertikaikan sekarang.


"Terima kasih Abang Teksi kerana sudi hantar saya ke airport. Ini hadiah dari saya". Lima naskah buku hudud ku hulurkan kepada beliau sambil memberi sedikit penerangan bahawa buku santai ini adalah dwi bahasa (melayu dan cina) untuk disebarkan seluas-luasnya.


"Terima kasih encik, buku sebegini telah lama saya cari dan nantikan, kerana saya sukar untuk berhujjah cakap dengan kawan-kawan non-muslim saya". Ujarnya jelas.


Selama ini pernah ku dengar bahawa seorang sahabat memberi analogi, andai sekiranya anda diberi masa satu jam bersama orang jahil tentang hukum Islam, apa yang ingin anda ucapkan? Kita hampir buntu untuk memulakan sesuatu topik Islam kerana kita tiada 'content' yang nak diutarakan. Dengan adanya buku sebegini, seolah-olah memberi dimensi baru dalam diri ini untuk bercakap sesuatu mengenai keindahan hukum Islam.


Cetakan pertama telah berjaya dicetak sebanyak 3000 naskah. Insyaallah minggu depan akan bermulanya pengedaran keseluruh negara. Namun jumlah ini terlalu sikit. Mungkin tidak sampai ke sasaran secara menyeluruh. Ada sahabat mencadangkan buat cetakan kedua dengan lebih banyak. Ongkosnya?


Jika kita merasakan diri kita sebahagian dari agen penyebaran Islam, sila berikan sumbangan anda!


Published with Blogger-droid v2.0.2

2 Responses to “Buku Hudud- Apa Nak Di Takutkan!”

Anonymous said...
Fri Jan 27, 08:01:00 PM

Asalamualaikum.... Mohon sebuah buku HUDUD - APA NAK DITAKUTKAN !.... Mohon kirimkan ke SYARIZ NETWQRK dialamat 2E 462 Kampung Permatang, 45000 Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan.


Link Building Services said...
Tue Jan 31, 03:14:00 PM

This blog is really sharing useful information.Nice to get all this information in the blog.Even nice way to advertise any product or way to share such a useful information.


Post a Comment

Networkedblog