Followers

ziddu

Monday, December 22, 2008

Tarikh Keramat untuk Perokok


Sepatutnya tarikh berangkat menunaikan haji adalah tarikh keramat untuk berhenti merokok. Ditambahi tarikh ini berada dibulan suci dan akan menuju ke tempat yang suci. Amalan haji dan umrah yang akan dilakukan juga adalah memerlukan kesucian fizikal dan jiwa.

Aku cukup hairan kenapa ada lagi jemaah yang tak segan silu menyedut asap rokok depan khalayak ramai. Malah ada yang hanya beberapa meter dari pagar masjid Nabawi! Tambah memilukan lagi ada petugas Haji yang merokok ditengah masyarakat jemaah haji umum yang ramai yang memerhatikan mereka. Sepatutnya mereka menjadi contoh kepada para jemaah lain untuk berhenti merokok atau setidak-tidaknya menyedut rokok di tempat yang agak tersembunyi.

Tiada siapa yang menafikan keburukan merokok. Doktor seluruh dunia menyatakan perang kepada rokok. Jika ada doktor yang menyatakan rokok itu baik untuk kesihatan, kita boleh isytihar itu doktor gila! Mana tidaknya, merokok boleh mengakibatkan bermacam jenis penyakit samada penyakit yang nampak atau yang tak nampak. Contohnya semua jenis kanser berkait terus dengan amalan merokok. Kencing manis, darah tinggi dan serangan jantung yang tidak zahir pada mata kasar juga perpunca dari merokok. Berikut adalah fakta yang ingin saya kongsi kepada pembaca sekalian

JENIS PENYAKIT

GANDAAN RISIKO

Bronkitis kronik Emfisima

9 - 10 kali ganda

Kanser paru-paru

5 - 10 kali ganda

Kanser kerongkong (larynx)

7 - 8 kali ganda

Kanser tekak (pharynx), Penyakit jantung iskemia Angin ahmar (stroke), Kanser esophagus, Penyakit Crohn (Crohn's disease)

4 - 5 kali ganda

Kanser pelvis ginjal (renal pelvis) Kanser anus, Kanser faraj

3 - 4 kali ganda

Kanser pundi kencing

(urinary bladder) Atherosclerosis

2 - 3 kali ganda

Kanser zakar (penis)

Hampir 2 kali ganda

Kanser ginjal (renal)

Hampir 2 kali ganda

Kanser pancreas

Hampir 2 kali ganda

Kanser servik

Hampir 2 kali ganda

Kanser ovari

Hampir 2 kali ganda

Kanser payudara

Hampir 2 kali ganda

Kanser vagina

Hampir 2 kali ganda

Kanser perut

Hampir 2 kali ganda

Sindrom kematian bayi

secara mengejut
(Sudden infant death
syndrome)

Hampir 2 kali ganda

Kelahiran bayi tidak

cukup bulan
(premature baby)

Hampir 2 kali ganda

Bayi yang kurang

berat lahir
(low birth weight)

Hampir 2 kali ganda

Mati dalam kandungan

(still birth)

Hampir 2 kali ganda

Perkembangan janin

dalam kandungan
terencat

Hampir 2 kali ganda

Tembuni pecah awal

(premature rupture
of membrane)

Hampir 2 kali ganda

Kematian perinatal

Hampir 2 kali ganda

Pneumonia

Hampir 2 kali ganda

Pengukuhan celakanya rokok ini dikukuhkan lagi dengan pernyataan Majlis Fatwa kebangsaan tentang pengharaman rokok. Majlis Fatwa telah mengeluarkan satu fatwa pada tahun 1995 yang menyatakan rokok adalah HARAM.

Sesuai dengan seruan haji, marilah kita menetapkan satu tarikh keramat dalam kehidupan: berhenti terus dari merokok sebaik sahaja menjejakkan kaki di Tanah Suci. Marilah kita menjadi insan yang bertaqwa lagi berakal.

kptø:$# Ößgô©r& ×M»tBqè=÷è¨B 4 `yJsù uÚtsù ÆÎgŠÏù ¢kptø:$# Ÿxsù y]sùu Ÿwur šXqÝ¡èù Ÿwur tA#yÅ_ Îû Ædkysø9$# 3 $tBur (#qè=yèøÿs? ô`ÏB 9Žöyz çmôJn=÷ètƒ ª!$# 3 (#rߊ¨rts?ur cÎ*sù uŽöyz ÏŠ#¨9$# 3uqø)­G9$# 4 Èbqà)¨?$#ur Í<'ré'¯»tƒ É=»t6ø9F{$# ÇÊÒÐÈ

197. (Musim) haji adalah beberapa bulan yang dimaklumi[1],Barangsiapa yang menetapkan niatnya dalam bulan itu akan mengerjakan haji, Maka tidak boleh rafats[2], berbuat Fasik dan berbantah-bantahan di dalam masa mengerjakan haji. dan apa yang kamu kerjakan berupa kebaikan, niscaya Allah mengetahuinya. Berbekallah, dan Sesungguhnya Sebaik-baik bekal adalah takwa[3] dan bertakwalah kepada-Ku Hai orang-orang yang berakal.[1] Ialah bulan Syawal, Zulkaidah dan Zulhijjah.

[2] Rafats artinya mengeluarkan Perkataan yang menimbulkan berahi yang tidak senonoh atau bersetubuh.

[3] Maksud bekal takwa di sini ialah bekal yang cukup agar dapat memelihara diri dari perbuatan hina atau minta-minta selama perjalanan haji.

0 Responses to “Tarikh Keramat untuk Perokok”

Post a Comment

Networkedblog