Followers

ziddu

Saturday, June 30, 2012

Mindanao-Daerah suci yang memerlukan sentuhan


Tiga tahun berturut-turut saya menjejakkan kaki ke Mindanao. Tahun pertama di Daerah Basilan sempena misi Qurban dan Aqiqah bersama Yayasan Amal Malaysia. Tahun kedua misi yang sama di Daerah Islam Marawi, tengah Mindanao, dan kali ketiga bersama pelajar perubatan USM Kubang Kerian untuk menjalankan kajian dan khidmat komuniti.
Mindanao adalah wilayah autonomi muslim di Filipina. Terletak di kepulauan selatan Filipina lebih kurang seribu kilometer dari Manila. Perjalanan antara kepulauan Filipina kebanyakan menggunakan penerbangan udara. Penduduknya adalah serumpun dengan melayu. Menggunakan bahasa magindanao yang hampir 30% menyerupai bahasa rumpun melayu-indon. Kedudukan sistem ekonomi yang rendah dan sukar mendapat keperluan asas, adalah punca utama penduduk berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan dari Manila.
Walaupun diberi timangan wilayah autonomi, namun mereka masih lagi diselubungi pemerintahan Manila. Perjanjian autonomi yang sepatutnya berlangsung dua tahun lalu, hanya digantung tidak bertali oleh pemerintahan Manila. Menurut sumber, Malaysia menjadi negara utama yang mengusahakan pelan damai diantara perjuangan Bangsamoro Mindanao dengan kerajaan Manila. Namun hasilnya tidak seperti yang diharapkan. Penangguhan demi penanguhan oleh Kerajaan Filipina untuk melepaskan Mindanao dari ditadbir sepenuhnya oleh kerajaan tempatan Bangsamoro.
Sejak perjuangan oleh Masuari dari kumpulan Pembebasan Kebangsaan Moro (Moro National Liberation Front- MNLF) sehinggalah kepada kumpulan Pembebasan Islam Moro (Moro Islamic Liberation Front- MILF) oleh Ustaz Selamat Hashim, semuanya menuntut kemerdekaan dari Filipina. Sudah berapa ribu jiwa telah terkorban demi mencapai kemerdekaan.
Rakyat Mindanao memerlukan sentuhan dari bangsa serumpun seperti melayu Islam bagi meningkatkan lagi taraf kehidupan mereka. Mungkin dari sudut politik, Malaysia perlu memainkan peranan lebih bersungguh bagi mencari jalan penyelesian yang tidak berkesudahan itu.
Rakyat biasa seperti kita boleh membantu dengan meningkatkan lagi hubungan komuniti melalui khidmat yang boleh dijalankan di sana. Setakat rekod yang saya dimaklumkan oleh Dr Safrullah M Dipatuan, Pengerusi Agensi Pembangunan Bangsamoro (Bangsamoro Developement Agency- BDA), hanya Yayasan Amal Malaysia dan Cansuyu Turki yang menjalankan khidmat komuniti di Mindanao. Khidmat komuniti yang paling utama adalah Qurban dan Aqiqah semasa musim raya Qurban. Bagi Yayasan Amal Malaysia, sudah lapan tahun secara berturut-turut menjalankan khidmat ini.
Khidmat komuniti kali ini adalah melibatkan pemeriksaan status kesihatan penduduk yang terpencil. Mereka adalah para pelarian perang dan mangsa banjir besar januari lepas. Pihak Yayasan Amal mengucapkan terima kasih kepada Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia Cawangan Kelantan kerana memberi kepercayaan kepada Amal untuk menguruskan program elektif pelajar perubatan tahun tiga. Delegasi yang disertai oleh lapan pelajar perubatan, lima Relawan Amal dan diiringi oleh dua pensyarah pengiring. Dua lokasi utama yang telah dikunjungi untuk mengadakan saringan & pemeriksaan kesihatan dan pemberian ubat-ubatan. Dalam masa yang sama pelajar perubatan USM mengadakan soal selidik yang melibatkan status kesihatan penduduk, kebersihan mereka dan pemakanan.
Secara umumnya penduduk Wilayah Marawi dan Wilayah Illigan Mindanao ini amat sukar memperolehi kemudahan kesihatan. Tambahan pula kos perubatan terlalu mahal. Hospital kerajaan pula tidak mempunyai kelengkapan yang sepatutnya. Sumber tenaga manusia di hospital-hospital kerajaan juga terhad. Tidak semua kepakaran dalam bidang-bidang perubatan boleh disediakan disana.
Diperkampungan Norhaya Marawi, mempunyai kepadatan penduduk mencecah 20 ribu orang. Mereka tidak mendapat pelalian vaksin yang secukupnya. Mereka lebih mempercayai sistem perubatan traditional dari perubatan moden. Mungkin akibat dari kekangan kos perubatan yang tinggi. Cuba bayangkan ibu-ibu yang akan melahirkan anak akan diurus oleh bidan tradisional dengan pembayaran seminima 300 Peso (RM25), jika dibandingkan bersalin di hospital kerajaan mencecah kos 3000 Peso (RM250).
Dengan kehadiran deligasi Amal sebegini sedikit sebanyak mengurangkan bebanan penduduk setempat di Mondanao. Sesungguhnya khidmat-khidmat komuniti seperti ini terlalu bermakna oleh mereka.

0 Responses to “Mindanao-Daerah suci yang memerlukan sentuhan”

Post a Comment

Networkedblog