Followers

ziddu

Saturday, October 23, 2010

Terkesan dengan Paparan Anak Jahannam


Ceramah motivasi sayangi diri anda dengan jauhi zina hari ini cukup terkesan dengan isu sembilan anak jahannam. Seorang ibu sanggup menjaga dan membesarkan sembilan orang anak. Tetapi sembilan anak tiada seorang pun sanggup menjaga dan memberi makan kepada idu yang kesaorangan. Inikah nilai manusia zaman sekarang? Bukan itu sahaja, pencen ibu juga telah dikebas oleh mereka.
Akhirnya ibu hanya merintih simpati dari rumah pusat jagaan orang-orang tua.
Remaja kawasan Batu Rakit yang mengikuti program motivasi hari ini cukup terkesan dengan paparan yang dibawa. Marilah kita menyayangi diri kita, menyayangi kedua ibubapa kita dan jauhi dari dari segala perkara maksiat.
Terima kasih kepada Ustaz Mohd Hagia Sofia kerana telah menghidupkan suasana santai tapi bermaklumat. Terima kasih juga kepada Nisa Negeri Terengganu kerana menjemput kami untuk berkongsi rasa. Seramai 250 remaja dengan diberi taujihat dan semoga segala yang baik dijadikan teladan dan apa yang buruk akan dijadikan sempadan oleh mereka.

Saturday, October 23, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Tuesday, October 19, 2010

Ceramah Penjagaan Kesihatan Warga Sihat


Fakta menyatakan bahawa 70 peratus rakyat Malaysia tidak cakna akan status kesihatan mereka. Dengan kata lain majoriti dikalangan kita tidak tampil di klinik-klinik kesihatan untuk menjalani saringan kesihatan. Kementerian Kesihatan melalui klinik-klinik kesihatan telah, sedang dan akan menjalankan program saringan kesihatan kepada seluruh rakyat terutama sekalli berumur 35 tahun keatas. Program ini dinamakan Klinik Warga Sihat.
Dalam kajian ringkas saya ketika menyampaikan ceramah, terbaru adalah ceramah anjuran Lembaga Penduduk & Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) semalam, majoriti dikalangan peserta tidak tahu akan kewujudan program seumpama itu.

Tuesday, October 19, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Sunday, October 17, 2010

Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia.


Kesedaran masyarakat penting bagi menjaga minda masing-masing agar tiada kecelaruan mental. Kecelaruan mental seperti stres, anxieti dan kemurungan boleh menjadi pemula kepada penyakit mental. Justeru, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu telah mengambil initiatif untuk memberi kesedaran kepada masyarakat melalui sambutan Hari Kesihatan Mental sedunia hari ini di Muzium negeri Terengganu. Di antara program yang diatur adalah, senam robik, berjalan kaki, jom berbasikal, demo teknik relaksasi dan forum. Forum telah disempurnakan oleh Prof Che Hasanah, Pensyarah HUSM, Datin Dr Zil Falillah, FMS Kuala Dungun dan Dr Khairul Azmi, Pakar Neurologi HSNZ. Forum tersebut dipengerusikan oleh Dr Khairi Che Mat, Pakar Psikiatri HSNZ.

Sunday, October 17, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Saturday, October 02, 2010

Pendidikan Seks: Guru sebut "anu" enggan sebut namanya???


|

Satu agenda terancang agar pendidikan seks dipaksa untuk diajar disekolah-sekolah bahkan seawal 9 tahun. Ia bukan hanya desakan dinegara kita bahkan Negara-negara diseluruh dunia apatah lagi Negara-negara umat Islam yang dianggap masih lagi terkongkong dengan pengajaran agama dan budaya mereka. Yang terbaru desakan terhadap Negara di nusantara. Fillipina telah membuat keputusan untuk melaksanakannya berbanding Indonesia. Tapi apa tindakan Malaysia.
Filipina Uji Coba Pendidikan Seks di Sekolah

Manila: Murid sekolah rendah dan menengah Filipina bakal diajarkan pendidikan seks mulai tahun ini. Demikian dikatakan Wakil Menteri Pendidikan Teresita Inciong di Manila. Beliau menjelaskan, pendidikan seks ini akan diintegrasikan dalam mata pelajaran sekolah dan projek ini di keluarkan dananya oleh pihak PBB.
"Pada tahap awal ini pendidikanseks akan diuji di 80 sekolah rendah dan 79 sekolah menengah yang dimulai dari pelajar kelas lima berusia 11 hingga 12 tahun," ujar Inciong.
Sementara itu juru cakap Persatuan Gereja Katolik, Monsignor Pedor Qitorio menentang usaha tersebut kerana berpendapat pendidikan seks harus menjadi tanggung jawab utama orangtua. Pendidikan seks hanya akan menyebabkan perlakuan seks diluar nikah akan berleluasa semenjak usia muda lagi.

Baca lagi...

Saturday, October 02, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Nostalgia Ijtimak Antarabangsa Gerakan Islam Sedunia


Sekitar 1992-93 sempat saya menghadiri satu Ijtimak Antarabangsa Gerakan Islam Sedunia di Rusila Terengganu. Waktu itu saya baru di bangku universiti. Itjimak tersebut telah mencetus fenomena baru dalam gerakan jemaah Islam seluruh dunia. Kita bersatu atas satu wadah iaita menegakkan kalimah Allah ditempat yang setingginya. Hari ini Ijtimak Tarbawi telah dan akan berlangsung dari 1 hingga 3 Oktober. Ijtimak yang mengembalikan nostalgia saya kepada peristiwa hampir lebih 15 tahun yang lalu.

Saturday, October 02, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Networkedblog