Followers

ziddu

Monday, April 12, 2010

Perubatan alternatif, Perubatan Pelengkap vs Perubatan moden


"Jadi apa kesudahan dengan perbincangan mengenai Produk X ni doktor?" Tanya seorang peminat yang selalu berkunjung ke laman blog (((hidup bermanfaat))).
" Kalau digunakan untuk pemakanan tambahan dan ada duit poket lebih silakan...tapi kalau digunakan sebagai ubatan utama dan meninggalkan terus ubatan hospital, pohon jangan sekali-kali". Jawabku ringkas.

Perubatan alternatif, Perubatan Pelengkap vs Perubatan moden

Saya meletakkan label produk X di atas agar isu ini tidak tertakluk kepada mana-mana produk yang sudah berada dipasaran. Ramai dari pesakit yang saya ketemui bertanyakan sesuatu yang mereka amalkan demi menjaga kesihatan mereka. Ada yang menanyakan mengenai Misai Kucing untuk rawatan darah tinggi, ada yang bawa piring apabila berjumpa saya, yang kononnya berkuasa aura magnetik. Harganya Masya Allah hampir mencecah RM3000 sekeping. Piringnya sebesar muka cawan. Ada juga yang memakainya di lengan setelah bertemu “promoter” di pasar malam. Tak kurang juga ada pesakit yang menawarkan kepada saya produk yang mereka makan untuk saya uji dahulu sebelum mereka makan secara “intensif”. Dengan ertikata lain setelah mendapat jaminan dari doktor.
Segala bentuk perubatan yang saya nyatakan di atas adalah kaedah perubatan alternatif (Alternative Medicine) dan perubatan pelengkap (Complimentary Medicine). Ianya boleh diterima selagi mana tidak bercanggah dengan hukum, tidak memudaratkan, tidak syirik dan tidak bercanggah dengan etika berubat. Ianya juga diambil sebagai perawatan tambahan selain dari kaedah perubatan arus perdana.
Sesuai dengan nama, perubatan alternatif dan perubatan pelengkap adalah berfungsi menampung kaedah perubatan alopati. Kaedah perubatan alternatif dan pelengkap ini tidak mempunyai asas pembuktian saintifik yang jelas (Evidence based medicine). Jika sekiranya sesuatu produk itu telah terbukti melalui kajian, ia tidak akan termasuk dalam kategori ini. Ia akan dimasukkan ke dalam perubatan moden/alopati.

0 Responses to “Perubatan alternatif, Perubatan Pelengkap vs Perubatan moden”

Post a Comment

Networkedblog