Followers

ziddu

Saturday, December 17, 2011

Buku Hudud- Apa Nak Di Takutkan!


Hari ini aku begitu teruja kerana telah berjaya memberi buku kecil Hudud-Apa Nak Ditakutkan? Dalam perjalanan hampir sejam dari Putrajaya ke Lcct membuahkan hasil yang amat membanggakan. Mungkin terlalu kecil sumbanganku ini, tetapi inilah usaha kerdilku untuk memperbetuli salah faham umat terhadap hukum Islam.


Ku mulai dengan topik menyoal pekerjaan dia sebagai pemandu teksi sehinggalah ke isu kesempitan hidup masa kini. Akhir sekali ku cetuskan dalam benak dia bahawa penyelesaiannya adalah kembali kepada agama. Sebaik sahaja masuk gerbang Lcct, daku selitkan isu hukum Islam yang dipertikaikan sekarang.


"Terima kasih Abang Teksi kerana sudi hantar saya ke airport. Ini hadiah dari saya". Lima naskah buku hudud ku hulurkan kepada beliau sambil memberi sedikit penerangan bahawa buku santai ini adalah dwi bahasa (melayu dan cina) untuk disebarkan seluas-luasnya.


"Terima kasih encik, buku sebegini telah lama saya cari dan nantikan, kerana saya sukar untuk berhujjah cakap dengan kawan-kawan non-muslim saya". Ujarnya jelas.


Selama ini pernah ku dengar bahawa seorang sahabat memberi analogi, andai sekiranya anda diberi masa satu jam bersama orang jahil tentang hukum Islam, apa yang ingin anda ucapkan? Kita hampir buntu untuk memulakan sesuatu topik Islam kerana kita tiada 'content' yang nak diutarakan. Dengan adanya buku sebegini, seolah-olah memberi dimensi baru dalam diri ini untuk bercakap sesuatu mengenai keindahan hukum Islam.


Cetakan pertama telah berjaya dicetak sebanyak 3000 naskah. Insyaallah minggu depan akan bermulanya pengedaran keseluruh negara. Namun jumlah ini terlalu sikit. Mungkin tidak sampai ke sasaran secara menyeluruh. Ada sahabat mencadangkan buat cetakan kedua dengan lebih banyak. Ongkosnya?


Jika kita merasakan diri kita sebahagian dari agen penyebaran Islam, sila berikan sumbangan anda!


Published with Blogger-droid v2.0.2

Saturday, December 17, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 2

Saturday, December 10, 2011

Persidangan Pemimpin Bantuan Kemanusiaan dan Pembangunan (IFRAD Leader Summit 2011)


Bidang kebajikan adalah satu bidang yang mulia. Ianya memerlukan koordinasi yang utuh melalui NGO. Satu persidangan antarabangsa yang melibatkan NGO-NGO berkebajikan sedang berjalan di De Palma Hotel, Ampang. Persidangan ini bertujuan menyatukan semua NGO islam seluruh dunia supaya berada dibawah satu payung yang berstruktur. Majlis perasmian persidangan telah disempurnakan oleh Yb Tuanguru Hj Abdul Hadi Awang merangkap ketua ahli parlimen muslim.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, December 10, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Networkedblog