Followers

ziddu

Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah


YA ALLAH YA TUHANku...
Sempena maal hijrah 1433 yang penuh keberkatan ini, muliakanlah dan sayangilah insan yang membaca blog ini, rahmatilah keluarganya, sihatkanlah tubuh badannya, berkatilah rezekinya, terimalah segala ibadahnya dan Hijrahkanlah dia dgn amal maaruf dan kemenangan...
SALAM hijratulrasul.AMIN...
Published with Blogger-droid v1.7.2

Sunday, November 27, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Thursday, November 24, 2011

HPV dan Kanser ServikHuman Papilloma Virus (HPV) telah menjadi sejenis virus yang masyhur sejak akhir-akhir ini. Program pelalian HPV kebangsaan yang  sedang bejalan bermula dari pertengahan tahun lepas membuka mata banyak pihak akan kepentingan pengambilan vaksin pelalian HPV.
Human Papilloma Virus ada sejenis virus yang biasa terdapat dipermukaan kulit manusia. Menifestasi yang mungkin yang boleh dilihat adalah apabila seseorang dijangkiti virus ini adalah ketuat (Wart) dibahagian alat kelamin.
Terdapat lebih dari 100 jenis virus ini di dunia. Kebanyakan jenis-jenis tertentu akan menghinggapi kawasan alat kelamin lelaki dan wanita termasuk pangkal rahim. Jenis virus yang bernombor 16 dan 18 adalah dikatakan penyebab utama kepada kanser pangkal rahim.
Virus HPV boleh merebak dengan senang melalui hubungan seks. Sekurang-kurangnua 50 peratus dari manusia yang aktif seks mempunyai virus HPV di kelamin dalam satu tempoh tertentu dalam kehidupan mereka. Namun kehadiran virus HPV ini di badan mereka sukar dikesan. Kaum wanita mempunyai risiko yang paling tinggi dihinggapi virus ini jika melakukan seks dengan lelaki yang telah dijangkiti virus HPV. Kebanyakan manusia mudah dijangkiti virus ini, walaubagaimana pun virus HPV mudah hilang dengan menjaga kebersihan diri. Berikut adalah tanda-tanda jangkitan :
1.       Ketuat di alat kelamin. Ketuat ini berbentuk bulat dan bergerutu, pelbagai saiz dan berkumpul disatu tempat di alat kelamin wanita atau lelaki. Ianya timbul setelah beberapa minggu melakukan hubungan sejenis. Kajian menemui lebih 10 peratus wanita dan lelaki menunjukkan menisfestasi ketuat ini setelah dijangkiti oleh virus HPV. Wanita boleh dijangkiti melalui hubungan seks dengan lelaki yang telah dijangkiti. Lelaki juga boleh dijangkiti virus HPV ini dengan melakukan hubungan seks dengan wanita yang telah dijangkiti. Jika tidak dirawat, ketuat ini boleh hilang dengan sendirinya, berkekalan dan boleh merebak. Ketuat ini tidak boleh bertukar menjadi kanser.
2.       Kanser pangkal rahim: Salah satu dari faktor penyumbang kanser pangkal rahim adalah virus HPV ini. Virus HPV akan menganggu sistem perkembangan sel-sel (perubahan DNA sel) menyebabkan pertumbuhan sel lebih dari had sebenar berlaku.
Adakah semua orang berisiko untuk dijangkiti virus HPV ini? Berikut adalah senarai kumpulan yang berisiko dijangkiti virus HPV:
1.       Melakukan hubungan seks dengan pasangan yang telah dijangkiti.
2.       Wanita yang mempunyai pasangan seks yang ramai.
Risiko ke atas wanita kemungkinan memperolehi kanser apabila pasangan lelakinya disahkan pengidap virus HPV dialat kelamin mereka atau melakukan hubungan seks dengan ramai lelaki yang tidak diketahui status mereka. Kajian juga menyatakan bahawa lelaki yang berkhitan boleh mengurangkan risiko kanser pangkal rahim ke atas pasangan mereka.
Justeru pengambilan suntikan pelalian HPV boleh mengcegah berlakunya kanser pangkal rahim ke atas wanita. Suntikan ini boleh diambil seawal umur 12 tahun, kerana kanak-kanak mempunyai tahap perkembangan sistem pertahanan badan yang paling sesuai. Tambahan pula vaksin HPV ini akan berkesan secara optimum ketika kanak-kanak tidak terdedah dengan hubungan seksual. Manakala proses penghalangan (protection) vaksin akan menunjukkan hasilnya semasa mereka sudah dewasa.

Thursday, November 24, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 1

Sunday, November 20, 2011

Sejarah dan Liku Perjuangan Vaksin Bahagian 1Akhir-akhir ini orang ramai menjadi keliru dengan pemberian vaksin kepada anak-anak mereka. Kekeliruan ini berpunca dari kemudahcapaian maklumat melalui internet atau disebarkan oleh sesetengah pihak yang menentang segala bentuk ubatan moden. Orang ramai diberi maklumat yang tidak tepat mengenai kesucian dan kehalalan vaksin. Ada diantaranya mengatakan bahawa vaksin ini boleh menyebabkan lumpuh, autism dan melemahkan sistem pertahanan badan. Terdapat juga sesetengah mereka mengaitkan sudut negatif hasil dari pemberian vaksin kepada gadis remaja, di mana pengambilan vaksin akan menggalakkan seks bebas atau seumpamanya.
Justeru artikel ini ditulis bagi menyangkal beberapa salah faham tersebut berdasarkan kepada kajian-kajian saintifik serta bukti-bukti sains yang lain.
Kejayaan pemberian vaksin harus dilihat secara menyeluruh dengan penurunan secara mendadak kes-kes penyakit berjangkit seperti penyakit Campak (Measles), Polio, Cacar (Smallpox) dan beberapa jenis penyakit lain lagi. Penyakit Campak sebagai perbandingannya telah menunjukkan penurunan yang ketara. Dari jumlah kadar insiden 656.5/sejuta populasi (1982) sehingga kadar insiden 2.0/sejuta populasi (2009). Permulaan kempen pemberian vaksin dinegara kita adalah pada tahun 1982 dan jumlah liputan pemberian vaksin meningkat melebihi 80 peratus sehingga sekarang. Ini menunjukkan kejayaan yang besar didalam dunia perubatan moden.
Kejayaan lain dalam pemberian vaksin ini juga  telah mengejutkan dunia sains dalam penghapusan penyakit Cacar (Small Pox). Dari jumlah 10 juta mangsa cacar tahun 1967 dan 2 juta kematian di 43 buah Negara, sekarang ini kita telah mengishtiharkan penyakit Small Pox (cacar) hapus sepenuhnya. Pemberian vaksin Small Pox ini bermula pada akhir tahun 1976 dengan kempen besar-besaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sekarang, generasi baru sudah tidak mengenal apa itu penyakit cacar kerana tiada contoh didepan mata untuk dijadikan teladan.
Keberkesanan pemberian vaksin ini telah membuka mata banyak pihak dan telah member galakan kea rah penghasilan pelbagai polisi dinegara masing-masing bagi menyelamatkan masyarakat mereka dari terbelenggu dengan penyakit-penyakit berjangkit ini.

Sunday, November 20, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Monday, November 07, 2011

Misi Qurban Aqiqah Mindanao


Yayasan Amal Malaysia telah berjaya sampai di Bandar Islam Marawi bagi menyempurnakan misi khidmat kemasyarakatan di Mindanao. Objektif utama kali ini adalah menyempurnakan ibadah Qurban dan aqiqah.
Hari pertama di Marawi, rombongan misi Amal yang diketuai oleh Dr Hj Suhazeli Abdullah (Pengerusi Amal Terengganu) melawat sebuah Hospital Swasta berkebajikan milik Dr Hj Safrullah M. Dipatuan. Beliau yang juga Pengerusi Bangsamoro Development Authority (BDA), berkata hospital tersebut menerima purata kira-kira 20 pesakit luar sehari dan menyediakan khidmat  rawatan lanjutan dengan kapasiti 50 katil.
“Kita ada empat orang doktor yang bekerja sepenuh masa selain dari doktor-doktor pelawat yang datang secara berkala,
“lebih kurang 20 orang pesakit luar yang kami terima pada setiap hari dan mereka akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya memerlukan rawatan lanjutan,”ujarnya.
Delegasi Yayasan Amal yang diketuai oleh Pengarahnya, Dr Suhazeli Abdullah, tiba di bandar Marawi pada 5 November dalam misi kemanusiaan sempena Eidul Adha pada tahun ini.

Monday, November 07, 2011 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Networkedblog