Followers

ziddu

Wednesday, January 27, 2010

Penubuhan CRC Peringkat Negeri Terengganu Tepat pada masanya.27hb Januari 2010.ACC Kuala Terengganu. Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu telah mencatat sejarah pada hari ini dengan pelancaran Pusat Kajian Klinikal (CRC). Pusat ini bertempat di bangunan Pusat Rawatan Harian HSNZ. Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Dr Hjh Nordiyanah Haji Hassan, Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu. Dengan wujudnya CRC ini akan menambah nilai lagi kajian-kajian klinikal yang akan dijalankan nanti. Setiap pengkaji dikehendaki mendaftarkan diri dalam CRC ini. Segala maklumat boleh diperolehi di website CRC (http://www.crc.gov.my).

Wednesday, January 27, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Tuesday, January 26, 2010

Testimoni bukan bukti saintifik?


Terdengar dicorong radio semasa perjalanan pulang dari kerja perbahasan menarik mengenai produk sunnah susu kambing. Rancangan temubual tajaan tersebut mengesyorkan setiap orang mengambil susu kambing kerana khasiatnya 'amazing' ditambahi ianya adalah makanan sunnah para Nabi. Tegas mereka lagi semua pelakon Bollywood pun minum susu kambing, sebab tu mereka handsome dan comel-comel. Kata mereka lagi, produk tersebut juga telah terbukti secara saintifik iaitu ujikaji makmal.
Walaubagaimana pun mereka masih lagi menggunakan kalimah testimoni sebagai bukti kukuh kenapa produk itu berkesan. Ianya berkesan melepasi sempadan pelbagai penyakit dengan hanya satu produk.
Dalam hal ini saya mempunyai prinsip hidup yang jelas. Segala apa maklumat yang kita terima mestilah berdasarkan bukti yang kukuh. Saya pernah menulis artikel sebelum ini bahawa bukti saintifik adalah sebahagian dari Islam. Testimoni sebenarnya bukan bukti saintifik. Bukti saintifik adalah sesuatu kajian yang melibatkan dua kumpulan pesakit yang mempunyai penyakit yang sama. Satu kumpulan diberi ubat yang akan dikaji dan satu kumpulan lagi diberi placebo atau ubat lain. Kajian ini dijalankan mengikut satu tempoh tertentu berdasarkan metodologi kajian yang tertentu.
Hasil kajian ini akan dikira mengikut kiraan statistik. Inilah bukti saintifik yang saya maksudkan.

Tuesday, January 26, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Saturday, January 23, 2010

CD MP3 Mari Bertarannum


CD MP3 Mari Bertarannum

Price: RM 5.00 Buy It NowBuy It Now
Postage: RM 3.00Local courierSee more services See discounts | See all details
Estimated delivery time varies

Saturday, January 23, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Thursday, January 21, 2010

Majlis perundingan agamaIsu Inter Faith Council [Majlis perundingan agama] dibangkitkan kembali setelah isu kalimah Allah menjadi polimik besar dalam negara. Matlamat penubuhan IFC adalah ingin membincangkan isu-isu sensitif antara agama dalam bentuk muafakat sesama cendikiawan agama. Sekali imbas ini dilihat sebagai satu langkah murni untuk membetulkan keadaan gawat dalam negara. Akan tetapi dari satu sudut yang lain penubuhan majlis ini akan menyamaratakan semua agama yang ada termasuk Islam. Segala keputusan yang akan dicapai nanti mesti mendapat persetujuan majlis ini dahulu. Ini akan menafikan Islam sebagai penentu tertinggi dalam negara ini. Justeru penubuhan majlis perundingan agama mesti ditolak.
Apa yang boleh dilakukan adalah mengadakan dialog antara agama. Disinilah para cendikiawan bersemuka dan berhujah secara ilmiah.

Thursday, January 21, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Sunday, January 10, 2010

Harga sekilo gula dan kencing manis


Maka gegak gempitalah seluruh pelusuk negara bahawa harga gula telah naik. Kenaikan ini tidak dapat dielakkan kerana kos-kos tertentu yang semakin meningkat. Arakian dijemputlah para bijak pandai dan cendikiawan untuk mengulas isu ini. Ada cerdik pandai kita membuat hipotesis bahawa kencing manis meningkat di negara ini akibat dari harga sekilo gula yang murah. Justeru, dengan peningkatan harga sekilo gula ini akan mengurangkan kadar pengidap kencing manis pada masa depan. Sekaligus boleh mengurangkan bebanan rakyat jelata bagi berubat kencing manis itu.

Sunday, January 10, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Saturday, January 09, 2010

Isu kalimah Allah dan kesempatan musuh Islam


Kalimah Allah adalah ucapan yang paling banyak disebut diseluruh dunia. Setiap muslim sudah pasti menjadi zikir harian mereka kalimah suci ini. Tidak dinafikan bahawa penganut kristian juga sekali sekala menggunakan kalimah Allah dalam ucapan dan penulisan mereka. Malah dakwaan mereka bahawa penggunaan kalimah ini sudah sekian lama dalam kitab-kitab mereka.

Al Quran menegaskan dalam beberapa ayat bahawa orang-orang kafir mengakui Allahlah pencipta seluruh langit dan bumi

"Sekiranya kamu bertanya mereka (orang-orang kafir), siapakah yang menjadikan langit-langit dan bumi, nescaya mereka mengatakan Allah. Katakan (wahai Muhammad): Segala puji bagi Allah. Bahkan kebanyakan mereka tidak mengetahui." Maksud Surah Luqman:25

Kafir zaman Nabi adalah sama taraf kekafirannya dengan kafir zaman sekarang. Mereka tetap mempercayai secara Rububiyyahnya bahawa Allah adalah tuhan. Cuma mereka mensyirikkan Allah dengan tambahan Tuhan bapa, tuhan anak dan ruhul qudus. Selain dari itu mereka tidak mengakui Nabi Muhammad adalah Rasul terakhir. Inilah perbezaan nyata antara Islam dan Kafir.

Apa reaksi kita? Sepatutnya kita mesti bersifat menerang bukannya menentang.

Jika kita bersifat antagonis, sehingga melakukan sesuatu yang merosakkan keharmonian hidup bermasyarakat, maka akan timbul beberapa konsekuen negatif terhadap agama Islam itu sendiri.

Orang bukan Islam akan menganggap Islam adalah penganjur keganasan. Yang paling ditakuti adalah mungkin orang bukan Islam akan menjalankan provokasi tertentu yang akan memburukkan lagi keadaan. Sepertimana yang berlaku kepada jemaah Islam timur tengah, di mana provokasi yang dilakukan oleh pihak musuh mengakibatkan ramai pemimpin Jemaah Islam ditangkap dan jemaah mereka diharamkan.

Sama-sama kita fikirkan.

Saturday, January 09, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 1

CIRI-CIRI DAKWAH


1.       Dakwah Islamiah yang asli (Syumuliah Fi Da'wah)
Maksud Imam Al-Banna adalah bahwa dakwah Islamiah seharusnya membawa risalah Islam yang asli.  Dakwah tersebut bukanlah didalam maksud yang sempit atau terbatas, misalnya terbatas pada sudut kecendekiawanan (keintelekan) saja, atau pada sudut politik semata, dsb.  Seterusnya manusia juga perlu memperoleh penjelasan tentang jalan dakwah Islamiah agar mereka faham tujuan dakwah yang sebenarnya sehingga masyarakat umum tidak merasa samar-samar akan cara-cara dakwah Islamiah.
 
2.       Dakwah yang bersifat Rabbani (Robbaniah Fi Da'wah)
Yaitu berdakwah dengan menyeru manusia kepada Allah. "Maka janganlah kamu menyeru (menyembah) tuhan yang lain di samping Allah, yang menyebabkan kamu termasuk orang-orang yang di'azab. Dan berilah peringatan kepada kerabat-kerabatmu yang terdekat, dan rendahkanlah dirimu terhadap orang-orang yang mengikutimu, yaitu orang-orang yang beriman." (QS 26:213-215)
"Wasilah-wasilah (jalan-jalan) dakwah hari ini dan kemarin mungkin berbeda; dakwah pada masa lalu lebih dalam bentuk ceramah-ceramah atau khutbah-khutbah ataupun ditulis dalam risalah-risalah atau surat-surat.  Namun wasilah pada hari ini adalah melalui majalah-majalah, surat kabar, risalah-risalah dan peralatan radio... kesemuanya ini adalah merupakan jalan untuk sampai kepada hati manusia"
Maksudnya, dakwah pada hakikatnya adalah untuk menghubungi hati-hati manusia; seruan-seruan, program-program dsbnya hanyalah berfungsi sebagai media untuk mencapai hakikat tersebut.  Jadi, dakwah Islamiyah adalah "dakwah yang mana kita ingin mengetuk pintu-pintu hati manusia" agar terbuka dan menerima hakikat keimanan kepada Allah SWT.  "Oleh karena itu, tugas kita semua sebagai ahli dakwah adalah untuk memperbaiki jalan-jalan (untuk sampai pada hati manusia)... sehingga tercapailah apa yang dimaksud".
Ringkasnya, tugas seorang du'at adalah memanggil manusia kepada Allah, dengan berbicara kepada hati mereka melalui pembentukan kesadaran yang murni terhadap tanggung jawab mereka kepada Allah.  Para da'i tidak akan dapat berfungsi sebagai pendakwah yang dapat membawa hidayah seandainya hati para da'i tersebut masih kotor.  Karena itulah,  Imam Al-Banna mengungkapkan agar para da'i menjadi : "Rahib di malam hari, pejuang di siang hari (Ruhban fil lail, wa fursan fin nahar)"
 
3.       Dakwah yang membawa makna Islah
Maksud dakwah yang membawa makna Islah adalah bahwa kita harus berusaha memperbaiki keadaan yang meliputi Ummah.  Termasuk di sini adalah berbagai usaha yang mencakup setiap aspek, yaitu mengISLAHkan INSAN, MASYARAKAT, dan NEGARA.
Kita haruslah berupaya sedapat mungkin melaksanakan ataupun membantu setiap aspek yang membawa Islah.
Imam Al-Banna menyimpulkan maksud ini dalam seruannya:  "perbaikilah undang-undang, perbaikilah suasana lahiriah masyarakat, perangilah amalan-amalan yang berlebihan (ibahiah) di dalam masyarakat, susunlah sistem pendidikan... "
Demikian juga di dalam sejarah hidupnya, beliau banyak menulis surat baik kepada para ulama maupun para pemimpin masyarakat agar mereka mengusahakan perbaikan masyarakat dan negara.
Dakwah seharusnya bukan datang untuk menentang segala yang ada di dalam masyarakat, melainkan untuk MEMPERBAIKINYA.  Kita bukanlah bertugas sebagai hakim yang menilai, menghakimi, dan menghukum masyarakat; melainkan sebagai TABIB yang mengobati masyarakat.  Kita haruslah bersikap seperti pohon, manusia melempari kita dengan batu namun kita membalasnya dengan buah kebaikan.

Saturday, January 09, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

FACEBOOK & YAHUDITulisan asal Ustaz Zaharuddin A Rahman.

Assalamualaikum buat semua:) teringat saya seorang pengunjung di blog ini pernah menyatakan bahawa jangan berkata tentang perjuangan Palestin jika ada akaun Facebook milik Yahudi .Alhamdulillah kebetulan salah seorang sahabat di Facebook telah tag artikel mengenai isu ini.Jom kita lihat jawapan daripada Ustaz Zaharuddin.


Soalan

Ustaz, SYUBHAHKAH menyertai FACEBOOK? ana ada terbaca artikel yang mana pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?

Jawapan

Soalan ini terlalu kerap dilontar kepada saya dan begitu banyak pula ditulis oleh pelbagai individu di forum dan blog.

Sebelum ini saya sendiri tidak menggunakan facebook walaupun saya telah membuat beberapa kajian serba ringkas dan membaca semua terma perjanjian yang terkandung di web facebook.

Namun ramai individu meminta dan mencadangkan saya membuka akaun facebook untuk menyebarluaskan lagi dakwah dan ilmu yang terkandung di dalam website saya. Biasanya, permintaan itu saya abaikan, sehinggalah rakan webmaster zaharuddin.net sendiri mencadangkan kepada saya, lalu saya tolak atas alasan kesibukan.

Beliau kemudian mencadangkan dibuka fanpage facebook dan bukannya facebook profile individu bagi mengelak kesibukan yang dibimbangkan tadi. Beliau juga bersetuju membantu proses pembukaan itu dan administrasi.

Atas tanggungjawab dakwah dan melihat web saya yang kerap ditimpa masalah server akhir-akhir ini, saya izinkan beliau memulakan fanpage facebook untuk pengunjung zaharuddin.net. Boleh melawatnya di sini.

Maka sejak dari 28 Dis 2009, saya mula menjenguk facebook zaharuddin.net dan membuat pengisian serba ringkas.
Zaharuddin.net on Facebook

Kembali kepada soalan, dalam menentukan keputusan dan hukum penyertaan facebook, menurut pendapat saya, terdapat beberapa isu yang perlu diperhati dan telah saya perhati sebelum saya memberi izin kepda rakan webmaster saya membuka fanpage facebook. Ia adalah seperti berikut :-

1) Bolehkah menggunakan produk ciptaan Yahudi?

Kesimpulan bagi soalan ini telah saya ulas panjang lebar dalam artikel terdahulu. Baca di sini . Kesimpulannya, adalah dibenarkan untuk umat Islam membeli, menjual, menggunapakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi, selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal.

Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis yang sohih telah berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi, iaitu :-

أَنَّ النبي صلى الله عليه وسلم اشْتَرَى طَعَامًا من يَهُودِيٍّ إلى أَجَلٍ وَرَهَنَهُ دِرْعًا من حَدِيدٍ

Ertinya : "Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan dari seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda SAW" ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841)

Tambahan dalil boleh dibaca dari link artikel saya yang lalu di atas.

2) Apa maksud saudara penyoal dengan ayat ‘menyumbang kepada bangsa Yahudi'?

Jual beli Muslim dengan seorang Yahudi hingga memberikan keuntungan kewangan kepada dirinya tidak bermasalah sama sekali di sisi Islam, malah Rasulullah s.a.w dan para sahabat banyak yang berjual beli dengan Yahudi di Madinah.

Cuma persoalannya di sini, adalah menyumbang kepada keganasan Yahudi Zionis. Namun adakah dakwaan itu boleh dibuat dan dipercayai semudah itu, tanpa sebarang bukti jelas dan hanya bersandarkan kepada latar belakang peribadi si pengasas?

3) Adakah penyaluran dana kepada individu Yahudi atau khas ditujukan kepada proses penjajahan tanah Palestin?

Begini, jika ternyata dari sumber yang sohih, jelas lagi pasti, sesuatu transaksi jual beli kita memberikan keuntungan kepada organisasi Yahudi yang mana digunakan hasil pendapatannya digunakan untuk proses penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat Islam, tatkala itu barulah hukum HARUS berubah menjadi HARAM menurut sepakat ulama.

Dalam konteks facebook, ia masih kekal tidak jelas kerana hampir semua penulisan yang membantah facebook, tidak menyertakan bukti jelas berkenaan hal ini. Semuanya membuat andaian itu dan ini, sedangkan andaian semata-mata tidak boleh mengubah hukum asal keharusan kepada haram. Ia sekadar boleh mengajak kita untuk berhati-hati dan peka sahaja.

Malah majoriti pengguna facebook tidak melakukan sebarang transaksi kewangan dengan syarikat tersebut. Kecuali yang menyertai skim-skim yang ditawarkan (ini memerlukan perbincangan berasingan)

Jika ada pula yang mengarahkan saya membuat kajian dan mencari bukti-bukti itu sebelum memberi pandangan berkenaan status hukum. Justeru boleh saya katakan, kajian telah dibuat dan kami gagal MENDAPATI sebarang bukti untuk menyokong andaian-andaian pihak yang membuat andaian.

Jika dikatakan

"bukti bertulis tentulah dirahsiakan oleh pihak syarikat facebook dan mereka memberikan sumbangan secara senyap-senyap"

Maka jika demikian, Islam tidak memberatkan kita untuk membuat andaian dalam hal seumpama ini. Jika andaian sedemikian masih ingin digunakan, kelak mengakibatkan kesukaran berat (mashaqqah) buat seluruh umat Islam pada banyak perkara dan aktviti lain, kerana larangan dan andaian juga akan terpakai buat semua penjual bukan Islam beragama Hindu, Kristian, Buddha dan lainnya. Penjual-penjual tersebut juga boleh diandaikan menyumbang kepada gerakan melawan Islam secara senyap. Akhirnya, kita terperangkap dengan kekerasan fatwa kita sendiri, hingga bermusuh dengan semua tanpa bukti yang jelas.

Oleh kerana itu, selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis, selagi itulah hukum adalah HARUS untuk berjual beli dengan penjual atau syarikat milik Yahudi. Jika berjual beli pun dibenarkan, apatah lagi sekadar membuka akaun facebook.

Cuma mungkin keharusan berurusan dengan barangan Yahudi, boleh menjadi makruh atau syuhbat diketika wujudnya peperangan dan serangan ke atas umat Islam. Ini memerlukan penelitian ‘case by case'.

Pun begitu, pengguna facebook sukar untuk dibebankan dengan masalah ini keran amereka TIDAK BERJUAL BELI denga facebook, mereka hanya menggunakannya secara percuma. Jika dikatakan, penggunanya menyebabkan trafik facebook menjadi tinggi dan iklan mencurah masuk lalu memberi keuntungan kepada pemilik facebook. Ia juga sukar kerana kesesakan trafik bukanlah bersifat ‘direct' membantu facebook, tambahan pula sebagaimana di katakan tadi, tidak jelasnya sumbangan kepada keganasan Yahudi.


4) Privacy pengguna facebook dijajah?

Ini mungkin ada benarnya, setelah saya menghabiskan bacaan privacy policy yang terkandung di dalam web facebook, ia memberikan gambaran bahawa gambar, info dan segala yang terkandung di dalam facebook kita boleh tetap wujud di facebook orang lain yang dikongsi, dan saya yakin pihak facebook juga mempunyai simpanan data terbabit.

Policy menyebutkan :

"Even after you remove information from your profile or delete your account, copies of that information may remain viewable elsewhere to the extent it has been shared with others, it was otherwise distributed pursuant to your privacy settings, or it was copied or stored by other users."

Terma ini adakalanya boleh membawa sedikit mudarat jika tidak ditangani dengan bijak oleh pengguna. Namun demikian, terma ini sahaja tidak mampu menjadi keseluruhan facebook sebagai haram.

Selain itu, juga disebutkan :

To respond to legal requests and prevent harm. We may disclose information pursuant to subpoenas, court orders, or other requests (including criminal and civil matters) if we have a good faith belief that the response is required by law. This may include respecting requests from jurisdictions outside of the United States where we have a good faith belief that the response is required by law under the local laws in that jurisdiction, apply to users from that jurisdiction, and are consistent with generally accepted international standards. We may also share information when we have a good faith belief it is necessary to prevent fraud or other illegal activity, to prevent imminent bodily harm, or to protect ourselves and you from people violating our Statement of Rights and Responsibilities. This may include sharing information with other companies, lawyers, courts or other government entities."

Berdasarkan kepada terma di atas. Sebenarnya pihak facebook mempunyai hak untuk mendedahkan informasi kita kepada mana-mana berdasarkan alasan yang disebut di atas. Tiada takrif jelas bagi yang disebut di atas, semua masih tetap terpulang kepada keputusan pihak facebook. Maka menyerahkan info dan gambar kita kepada syarikat tertentu, CIA, FBI atau apa jua badan kerajaan adalah hak facebook jua.

Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan pengunaan facebook sebagai haram, apa yang perlu adalah kawalan dan had limit.


KESIMPULAN

Saya tidak berhasrat untuk menyenaraikan satu persatu baik dan buruk penggunaan Facebook, cuma apa yang ingin saya nyatakan sebagai kesimpulan adalah seperti berikut :-

· Hukum membuka akaun dan menggunakan facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama facebook samada melalui dana kepada Yahudi, Amerika dan lainnya.

· Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latarbelakang pengasas dan syarikat facebook, mereka dinasihatkan untuk TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna facebook agar sentiasa berhati-hati, namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna facebook melakukan perkara haram secara umum.

· Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati mereka disarankan untuk :-

a- Memanupulasi akaun facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Justeru, ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

b- Limitasikan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.

c- Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi ( khsusunya bagi wanita) sejak zaman kanak-kanak tanpa had limitasi, tanpa kawalan ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat. Di samping ia akan kekal di facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook.

d- Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.

e- Tidak terlibat dengan permainan-permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar ‘main-main' atau tidak.

f- Tidak mempercayai aplikasi tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma facebook. Sama ada atas dasar ‘main-main' atau tidak.

g- Menyedari bahawa maklumat kita di facebook boleh menjadi database pihak asing untuk memantau kehidupan dan informasi peribadi kita jika tidak dikawal. Database sebegini sebenarnya amat bernilai dan sukar ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana facebook. Hatta parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu update sebagaimana facebook. Justeru, maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk sebarang tujuan kejahatan dan ketamakan.

Jika itu semua dapat dijaga dan disedari, saya kira mengguna dan membuka akaun facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia DIGALAKKAN. Malah jikalau terdapat unsur syubhat sekalipun, ia telah diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui facebook itu.

Sekian,


Zaharuddin Abd Rahman

Saturday, January 09, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Sunday, January 03, 2010

It looks like a ciggie, tastes like a ciggie, but then ...


PETALING JAYA: We have e-government, e-kasih, e-payment and many others. Now, get set for e-cigarette, which is being touted as your electronic way to kick the smoking habit.
The device looks like a cigarette and tastes like one. And you do exhale what looks like smoke. But the similarities end there.
The e-cigarette does not emit smell, there's no second-hand smoke and it will not set off smoke detectors.
The e-cigarrettes come in kits comprising a charger, batteries and cartridges or mouthpiece. The cartridge, battery and an atomiser are put together to look like a cigarette stick.
When a user inhales through the "cigarette", air flow is detected by a sensor. A microprocessor then activates an atomiser which vapourises the nicotine in the mouthpiece. This produces a vapour mist which is inhaled by the user.
A proponent of e-cigarettes, Raja Faisal Raja Hishan Shah, said there was a cost saving factor, too, besides helping smokers wean off tobacco.
"You can save about RM70 or RM75 per month without having to buy the regular cigarettes. It is much cheaper and safer," he said.
However, Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said there was no study on the effectiveness of e-cigarettes as a means to encourage smokers to quit or cut down on their habit.
"Maybe it is a way to kick the habit. I hope it can help people stop their addiction," he said. "WHO has also not endorsed the method because of lack of data."
Liow said the most important issue here was that smoking was not good for health.
"Nicotine is still bad for the health even though you won't get the 4,000 harmful chemicals which you would get from smoking a conventional cigarette," he said.
Liow said e-cigarettes should be registered with the ministry's pharmaceutical division because it contained nicotine.
Meanwhile, Malaysian Medical Association president Dr David Quek dismissed the e-cigaratte as an "industry gimmick".

Sunday, January 03, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Friday, January 01, 2010

Pembukaan Ibu Pejabat Amal Terengganu


Amal Charity Shop

010110, Kuala Terengganu. Amal Terengganu mengorak langkah kedepan dengan memiliki Pejabat tersendiri di Bandar Kuala Terengganu. Aktiviti Amal Terengganu akan makin meriah dengan pelancaran Amal Charity Shop di Pejabat Amal Terengganu tersebut.
Pejabat Amal Terengganu ini terletak di Kg Wakaf Jela, Jalan Pulau Musang, Kuala Terengganu. Ia terletak berhadapan dengan Restoran Sri Wangsa. Lokasinya sungguh strategik dengan jumlah ramai orang ramai yang menggunakan jalan tersebut.
Pada hari ini gotong royong membersihkan premis tersebut dijalankan dengan jayanya. Turut serta mencemar duli adalah Presiden Yayasan Amal Malaysia, Cikgu Hussin Ismail.Cikgu Husin dengan Aksi tersendiri.Cg Fauzi dan Cg Ros sedang bertungkus lumus...Mustaffa dan Cg Nawi juga tidak lepas peluang berbaktiPosing menarik.....

Friday, January 01, 2010 by Dr Suhazeli bin Abdullah · 0

Networkedblog